Hållbarhet och tillverkning

Den globala textilindustrin har mörka sidor. Konkurrens sker med tvivelaktiga arbetsvillkor och obefintlig miljöhänsyn. Ett långsiktigt hållbart nyttjande av planetens resurser i internationell handel är en komplex historia. Ansvar och möjlighet att göra skillnad ligger hos politiker, producenter, importörer, handlare och konsumenter.

Vi tror att konsumentmakten, vilken ofta framhålls som en god möjlighet till förändring, är ett svagt verktyg för att skapa verkliga lösningar - att konsumera betydligt mindre är ofta att föredra. 

Dock kan konsumtionsmönster skapade av medvetna val sända värdefulla signaler till makthavare, det är inte obetydligt. Givetvis är det fullt möjligt att tillgodose våra behov i samklang med goda arbetsvillkor och stabila ekosystem. Det handlar om vilja, kunskap och samarbete.

Klädernas livslängd

Kollektionen har i över ett sekel uthärdat den ängsliga modevärldens svängningar och sys av Le Laboureur i en kvalitet avsedd för många års användning. När så småningom plaggen behöver lappas håller vi givetvis kostnadsfritt med tyg.
Kemikalier

Råvarorna är inte ekologiskt framställda men tygerna vävs i Europa (bl.a. Belgien och Tyskland) och lever därmed upp till europeiska arbetsmiljövillkor för användande av kemikalier.

Arbetsförhållanden

Syateljén ligger i sydöstra Frankrike med omkring 30 anställda. Produktionen lever givetvis upp till gällande Franska lagar och förordningar.

Emballage

Vi använder återvinningsbara pappersemballage och papperstejp med naturgummiklister. Ingen plast som utfyllnad.

Transporter

All körning inom företaget sker med gasbil. För övrig logistik använder vi PostNord. 

Vi svarar gärna på frågor kring vårt etik- och miljöarbete, tveka inte att kontakta oss om ni har frågor, synpunkter eller tips på förbättringar.