0 Plagg
| Se Varukorg
Hem / Miljö och etik

Miljö och Etik

Bara viljan finns kan mycket åstadkommas!

Den globala textilindustrin har mörka sidor. Konkurrens sker med tvivelaktiga arbetsvillkor och obefintlig miljöhänsyn. Ett långsiktigt hållbart nyttjande av planetens resurser i internationell handel är en komplex historia. Ansvar och möjlighet att göra skillnad finns hos politiker, producenter, importörer, handlare och konsumenter.

Vi tror att konsumentmakten, vilken ofta framhålls som en god möjlighet till förändring, är ett svagt verktyg för att skapa verkliga lösningar. Att konsumera betydligt mindre är ofta att föredra. Dock kan konsumtionsmönster skapade av medvetna val sända värdefulla signaler till makthavare, det är inte obetydligt. Givetvis är det fullt möjligt att tillgodose våra behov utan att vare sig andra människors hälsa eller miljön behöver betala ett pris. Det handlar om vilja, kunskap och samarbete.

Klädernas livslängd

Kollektionen har i över ett sekel uthärdat den ängsliga modevärldens svängningar och sys av Le Laboureur i en kvalitet avsedd för många års användning. När så småningom plaggen behöver lappas håller vi kostnadsfritt med tyg!

Kemikalier

Råvarorna är inte ekologiskt framställda men tygerna vävs i Europa (bl.a. Belgien och Tyskland) och lever därmed upp till strikta arbetsmiljövillkor för användande av kemikalier. För att låta analysera kläderna kontaktade vi textilanalysföretaget SWEREA IVF i Göteborg. De fann dock inga skäl att analysera plaggen p.g.a. tygernas ursprung.

Arbetsförhållanden

Syateljén ligger i södra Frankrike med omkring 35 anställda. Produktionen lever upp till gällande Franska lagar och förordningar.

Emballage

Vi använder enkla, återvinningsbara pappersemballage och papperstejp med naturgummiklister. Ingen plast som utfyllnad.

Transporter

All körning inom företaget sker med vår gasbil som, tankad med Fordonsgas 100, är klimatneutral i bränsleförbrukning Biogas-certifikat. För övrig logistik använder vi Posten. Deras organisation når alla varje dag vilket borgar för effektivitet. För privata sändningar under 2 kg används Klimatekonomiskt Varubrev vilket garanterar att emballage är återvinningsbart, att tjänsten aldrig befordras med flyg och att Posten klimatkompenserar för distributionen genom CDM-projekt. Vi hoppas att Posten fortsätter arbeta på sitt miljöansvar.

Vi svarar gärna på frågor kring vårt etik- och miljöarbete. Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor, synpunkter eller tips på förbättringar.