0 Plagg
| Se Varukorg
Hem / Historia

Adolphe Lafontes farfar var skräddare i Lyon. År 1844 fick han idén att ta fram ett arbetsplagg speciellt avsett för snickare. Byxan var försedd med fickor lite varstans och med en bygel för hammaren. Modellen blev snabbt populär då den anammades av många konstnärer som gjorde den till sitt signum. Utformningen är fortfarande i stort sett densamma, bortsett från att de moderna tygerna har minskat vikten per byxa från ansenliga sex kilo till mera behagliga ett och ett halvt.

I början av femtiotalet började Primo Zélanti sälja kläder för lantarbetare på mässor och marknader i hjärtat av Frankrike, närmare bestämt i södra Bourgogne. Kläderna som var utformade enligt Adolphe Lafonts modeller sålde mycket bra och framgången inspirerade honom till att skapa ett eget varumärke. År 1956 började han sy kläder under märket ”Le Laboureur” som stod för, och fortfarande står för, ”högkvalitativa arbetskläder i traditionsenliga modeller”. Från början var plaggen avsedda endast för lantarbetare men så småningom utökades sortimentet till modeller även för byggnadsarbetare.

Tillverkningsateljén låg från början i centrala Digoin men 1973 tvingades man flytta till de nuvarande större och mera funktionsenliga lokalerna utanför staden. År 1988 efterträdde Jean-Charles Zélanti sin far som chef för företaget. Idag har ”Le Laboureur” cirka trettio anställda.